Glad mave, sund dig.

Vores tarm er hjemsted for billioner af mikroorganismer, der tilhører hundredvis af forskellige arter. Tarmmikrobiota kan i alt udgøre op til 2 kg af vores kropsvægt, hvilket er næsten lige så meget som vægten af ​​vores hjerne. Det er ikke kun involveret fordøjelsen af mad og næringsstofabsorption, men spiller også en nøglerolle for menneskers fysiske og mentale sundhed.

I de sidste par år har forskere vist, hvordan tarmmikrobiota holder os sunde, da den repræsenterer den første forsvarslinje mod sygdom, og den modulerer ikke kun fordøjelseskanalens funktioner, men også immunsystemets reaktioner og hjerneaktiviteter.

Tarmmikrobiota

Omkring en tredjedel af tarmmikrobiotaen er fælles for de fleste mennesker, mens to tredjedele er specifikke for hver enkelt af os, hvilket gør enhvers tarmbakterieprofil lige så unik som et fingeraftryk. Selvom sammensætningen af ​​tarmbakterier varierer blandt mennesker, har forskere i de sidste par år været i stand til at fastslå, at en sund tarmmikrobiota er en meget mangfoldig, hvor der er et rigtigt forhold mellem "gode" bakterier såsom Bifidobacteria og Lactobacillii og "dårlige" bakterier som Clostridia og Bacteroides.

Udviklingen af ​​en sund, stabil, mangfoldig og modstandsdygtig tarmmikrobiota begynder ved fødslen og fortsætter i alle livets stadier. Tidlige livsbegivenheder og livsstils- og kostvalg spiller en meget vigtig rolle i at forme vores tarmbakterier. Som et eksempel har adskillige menneskelige undersøgelser antyder, at diæter med højt fedtindhold og lavt indhold af fibre, såsom den vestlige diæt, nedsætter ikke kun tarmmikrobiota-diversiteten, men også det samlede antal mikroorganismer, hvilket fører til ubalance i bakteriepopulationen (kaldet tarmdysbiose).

Ubalance i tarmbakteriers profil observeres ofte hos mennesker med ikke-smitsomme sygdomme som fedme, irritabel tyktarm (IBS), diabetes, depression, nedsat immunitet, hudsygdomme eller non-food allergier.

I betragtning af den mængde bevis, der forbinder tarmsundhed med overordnet sundhed og velvære, kommer det ikke som en overraskelse, at forbrugernes bevidsthed om dette emne er steget i de seneste par år. Allerede i 2018 anså omkring 78 % af den globale befolkning fordøjelses-/tarmsundhed for meget eller ekstremt vigtigt, og i dag, efter COVID-19-lockdowns, rykkede tarmsundhed til toppen af ​​folks sundhedsdagsorden.

Sund tarm

Så hvordan kan folk stræbe efter en sund tarm? Livsstilsændringer såsom øget fysisk aktivitet og diætintervention har vist sig at være yderst effektive til at vende tarmdysbiose og opretholde en sund tarmstatus. En række undersøgelser viste, at øget forbrug af fødevarer, der indeholder probiotika og præbiotika, er en meget effektiv måde at genoprette en ubalanceret tarm og bevare en sund. Probiotika er levende bakterier, der kan overleve fordøjelsesprocessen og kolonisere tarmen. De kan findes i yoghurt. Præbiotika er forbindelser såsom (men ikke begrænset til) fibre, der kan findes i fiberrige brød og surdej. Præbiotika-forbindelser fodrer tarmbakteriesamfundet og hjælper med at holde den rette balance mellem de forskellige arter.

Det er dog vigtigt at huske, at der kan være lokale forskelle, som ikke matcher videnskabelige resultater. I nogle lande kræves solid videnskabelige beviser for at sikre påstande og man derved kan skrive det på indpakningen af færdige pakkeprodukter. I andre lande kan anprisninger kun bruges, hvis de matcher kriterierne for de sundhedsanprisninger, der tidligere er godkendt af lokale myndigheder. For mere information om krav i dit land skal du kontakte din Puratos-salgsrepræsentant, som kan give dig de pågældende reguleringsoplysninger.

Vores forpligtelse til sundhed og velvære

Selvom brød er forankret i enkelhed, er bagning af tarmvenligbrød en kunst at mestre og en videnskab at perfektionere. Med over 100 års ekspertise inden for bageriprodukter ved Puratos, stopper vi aldrig med at udforske, tænke, udvikle og tilbyde løsninger, der giver bagere mulighed for bekvemt, at lave de mest uimodståelige brød med tarmsundhedsmæssige fordele.

Stol på vores århundredelange erfaring i bagerbranchen, for at afdække dit brøds sundhedspotentiale. Til gavn for vores tarm!