Forbind brødets kunst med videnskaben om tarmsundhed

17 sep. 2024

Emnet tarmsundhed vinder hurtigt indpas i bageribranchen. Hvad kan du forvente af den næste generation af tarmvenligt brød? Puratos investerer i forskning i bland andet tarmsundhed og arbejder med både kort- og langsigtede projekter, for at bringe tarmvenlige ingredienser af høj kvalitet på markedet. Hold dig orienteret om forskningen og fremtidige muligheder for det tarmvenlige brødsortimentet.

Start dagen med en ordentlig morgenmad og du vil mærke en øjeblikkelig virkningen på din krop. Vi påvirker vores helbred ud fra hvad vi spiser, især hvis det påvirker tarmen positivt. Det kan dog være en enorm udfordring at måle og lære at optimere den vigtige "mavefornemmelse". For bedre at forstå brødets effekt på vores tarmsundhed, har Puratos og dets partneruniversiteter investeret i banebrydende teknologier. Vi mødtes med professor Marco Gobbetti, en verdenskendt mikrobiolog, for at diskutere den seneste viden om brød og tarmsundhed.

Undersøgelse af "mavefornemmelsen"

Gobbettis team arbejder over hele kloden. De samarbejder med Puratos og andre videnskabsmænd, for at undersøge virkningen af ​​gæring på moderne brød. Som Gobbetti siger: i vores laboratorier - i Noi Tech Park i Bolzano - "Har vi evnen til at gære alt". Målet med dette arbejde bliver mere og mere målrettet mod den positive indvirkning af surdejsfermentering og enzymer med tarmsundheden i fokus.

Professor Marco Gobbetti arbejder med en helt ny simulator, der modellerer den menneskelige tarmkanal, den kaldes SHIME. Som Gobbetti forklarer, "Dette udstyr kan reproducere næsten de samme forhold som vores menneskelige tarmspor... med den fordel, at alle tilstande overvåges. Med derved kan man studere virkningerne af særlige kostvaner, næringsstoffer eller fødevarer under standardiserede forhold."

Denne detaljerede forskning i det menneskelige mikrobioms rolle og mangfoldighed ændrer radikalt den måde vi tænker på bakterier og brødgæring på. "I øjeblikket bruger vi dette udstyr til at bekræfte den bedre fordøjelighed af surdejsbrød, sammenlignet med brød bagt med gær og kemikaliehævet brød. Vi håber at se, om surdej kan have en effekt på mangfoldigheden og funktionaliteten af ​​menneskers tarmmikrobiom."

Yderligere forskning har vist, at surdej og enzymatiske gæringer har en direkte indflydelse på typen og mængden af ​​brødpræbiotiske forbindelser (såsom fibre) indeholdt i tarmen. Disse forbindelser hjælper tarmmikrobiomet med at opretholde en sund balance, påvirke immunresponset positivt og hæmmer patogen bakterievækst. 1, 2

Vil Puratos' forskning føre til nye gode løsninger for vores tarme?

Puratos arbejder på projekter, der vil bringe tarmvenlige ingredienser af høj kvalitet til markedet. Også her er sundhed, smag og konsistens vigtig. Puratos arbejder på enzym- og surdejsbaserede innovationer, for at bringe flere kostfibre til dit brød, med en tarmvenlig tilgang. Med vores over 100 års ekspertise inden for bageriprodukter, stopper Puratos aldrig med at udforske, tænke og opdage nye måder, at få mest muligt ud af ingredienser, som er så elskede af forbrugerne. Det handler om at hjælpe vores kunder med at vokse deres forretning, ved at gøre en sund, afbalanceret tarm tilgængelig for forbrugerne, gennem de lækreste tarmvenlige brød.

  1. Cloetens, L. 2019. https://lirias.kuleuven.be/1758429?limo=0
  2. Korakli, M. et al. Journal of Applied Microbiology 92.5 (2002): 958-965.